Poraďte si s atopickým ekzémom

5.1.2012

 

Atopický ekzém je nepríjemné ochorenie prejavujúce sa svrbením a pálením kože, vznikom „zápalových máp“ na koži aj opuchmi. Napriek jeho dedičnému základu existujú možnosti, ako obmedziť jeho negatívne prejavy v našom živote.

 

Ekzém a alergia – verní spoločníci

Atopický ekzém a alergiu môžeme v istom zmysel označiť za „súrodencov“. V oboch prípadoch ide o systémové postihnutie celého organizmu. Obe vychádzajú z podobných genetických predpokladov a radi sa prejavujú chronickými či opakujúcimi sa zápalmi rôznych orgánov. A obidve sú reakciou aj na znečistené prostredie či súčasnú nekvalitnú stravu.

Samotný ekzém sa v Európe dotýka 0,5 až 1 % ľudí z celkovej populácie. Najviac postihnutou skupinou sú deti – do 2 rokov má ekzém okolo 7 % a do 7 rokov okolo 4 % detí. Podľa toho rozoznávame aj jeho 3 fázy:

  1. dojčenskú,
  2. detskú (od 2 rokov do puberty) a
  3. dospelú.

Za každou z nich stoja trochu iné príčiny, ale z viacerých dôvodov má ekzém najbližšie k alergii dýchacích ciest a potravinovej alergii.

 

Aké potraviny zodpovedajú za ekzém?

Je preukázané, že konzumácia niektorých potravín môže viesť k vzniku a zhoršeniu atopického ekzému, najmä u malých detí do 3 rokov. U týchto patria až v 80 % prípadov k najčastejším pôvodcom alergie a následného ekzému kravské mlieko, slepačie vajce, arašidy, pšeničná múka a sója.

U starších dospievajúcich detí aj dospelých zas ekzém zhoršujú najmä inhalačné alergény (látky vyvolávajúce alergiu vdýchnutím) a potraviny reagujúce skrížene s peľom. Oveľa menej vyššie uvedené „klasické“ potravinové alergény. Vedecky je preukázané, že niektoré potraviny môžu zhoršovať ekzém najmä u stredne ťažkých a ťažkých foriem atopického ekzému.

 

Aké ďalšie rizikové faktory môžu stáť za ekzémom?

Okrem genetického základu a niektorých potravín patria k spoluvyvolávateľom atopického ekzému aj ďalšie príčiny:

  • roztoče (najčastejšie Dermatophagoides farinae),
  • plesne a baktérie v domácom prachu,
  • peľ drevín (breza, lieska, jelša, topoľ a ďalšie) a tráv,
  • srsť zvierat – mačky, psy, kone a drobné hlodavce,
  • ale napríklad aj stres, rôzne fyzikálno-chemické dráždidlá (napr. dezinfekčné prostriedky a chemikálie), kozmetické prípravky či klimatické vplyvy ako vysoká/nízka teplota, chlad, nízka vlhkosť, UV žiarenie a ďalšie.

 

Ako sa chrániť pred rozvojom ekzému

Máte potravinovú alergiu a objavil sa vám aj ekzém? Príčina je v takomto prípade zrejmá, a jediné zmysluplné riešenie je navštíviť imunológa-alergológa a poradiť sa s ním o prevencii a liečbe. Dôležité je odhaliť, o ktoré problémové potraviny ide a vyradiť ich z jedálneho lístka. Faktom je, že za ekzémom stoja aj genetické predispozície. Avšak jeho rozvoj podstatne ovplyvňuje aj náš životný štýl a vonkajšie prostredie.

V prípade opakujúcich sa ekzémov odporúčame dodržiavať tieto pravidlá:

  • primeraná teplota v miestnosti, najmä vyhnúť sa zvýšenému poteniu a s ním spojeným zvýšeným svrbením,
  • primeraná vlhkosť vzduchu v miestnostiach, kde prevažne žijete – vhodnou je 40 – 60 % vlhkosť,
  • ľahké netesniace oblečenie (vyhnúť sa  hodvábu a zvieracej koži a kožušine), vhodným je stálofarebné oblečenie – biely ľan, mäkká bavlna,
  • vyhnúť sa horúcim kúpeľom,
  • obmedziť náročnú fyzickú záťaž a psychický stres,
  • dávať si pozor na znečistené ovzdušie – výfukové plyny, priemyselné znečistenie, cigaretový dym a ďalšie,
  • ak máte preukázanú alergiu na peľ, treba sledovať peľové informácie,
  • aspoň raz za čas absolvovať pobyt v prírode – najmä vo vysokohorskom či prímorskom podnebí.

Ak potrebujete pomôcť s vaším konkrétnym problémom, opýtajte sa nás v poradni.

 

Autor: MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., klinický imunológ a alergológ

<--Späť na Články
Atopický ekzém a leto
Veľké letné horúčavy, potenie, návšteva kúpalísk či striedanie pobytu na ostrom slnku a v klimatizovaných miestnostiach môžu mať veľmi nepríjemné následky na pokožku trpiacu atopickým ekzémom. Pacienti s týmto kožným ochorením by v lete mali viac ako inokedy dbať na opatrenia, ktoré pomôžu zabrániť alebo zmierniť zhoršenie jeho príznakov.
Viac informácií...
Zdravá pokožka aj po pobyte na slnku
V súčasnom období sa takmer dennodenne stretávame s pojmom zdravý životný štýl. Nárast civilizačných chorôb nás núti zamýšľať sa nad zdravím viac ako kedysi. Kladieme veľký dôraz na kúpu zdravých potravín plných vitamínov, radíme do svojho života pravidelný pohyb, odstraňujeme zlozvyky, ktoré ohrozujú naše zdravie, chodíme na preventívne prehliadky. Mnohí však pritom zabúdame na dôležitú súčasť zdravia. Na našu pokožku. V aktuálnom letnom období, kedy ju vystavujeme slnečnému žiareniu je starostlivosť o kožu viac ako potrebná.
Viac informácií...
Kedy začať cvičiť po užívaní antibiotík?
Antibiotiká sú látky, ktoré boli pôvodne získané ako prírodné produkty mikroorganizmov, ale teraz sú väčšinou pripravované chemickou syntézou alebo chemickou modifikáciou. Antibiotiká dokážu zničiť, prípadne spomaliť rast iných mikroorganizmov. Športovanie počas a po užívaní antibiotík má svoje jasné limity.
Viac informácií...