Mávate často migrény? Možno trpíte potravinovou intoleranciou!

18.9.2013

 

Intolerancia (neznášanlivosť) potravín je osudom skoro polovice populácie, bez toho, aby o tom väčšina z nej vôbec vedela. Migrénami je zas postihnutých asi 6 % dospelých mužov a 18 % žien. Pritom aj v tomto prípade je častou príčinou potravinová intolerancia.

Čo je to potravinová intolerancia?

Asi vás prekvapí, že intoleranciou niektorých potravín trpí skoro polovica populácie. Príčiny tohto „ochorenia“ súvisia s individuálnymi genetickými danosťami, ktoré prostredníctvom imunity (protilátok zo skupiny IgG) ovplyvňujú proces trávenia v črevách. Genetický predpoklad potvrdzuje aj nedávny americký prieskum, ktorý odhalil, že až 48 % jeho účastníkov s potravinovou intoleranciou malo aspoň jedného ďalšieho člena rodiny s touto chorobou. Zjednodušene povedané, skoro každý človek má vývojovo dané limity, aké potraviny dokáže úplne stráviť.

Potravinová intolerancia nie je potravinová alergia ani histamínová intolerancia

V bežných rozhovoroch často hovoríme o potravinovej neznášanlivosti ako o alergii. V skutočnosti ide o rozdielne zdravotné problémy s podobnými prejavmi a úplne odlišnou mierou výskytu – potravinovou alergiou trpí len asi 2 % populácie. Hlavným rozdielom je skutočnosť, že prejavy alergie sa objavujú takmer hneď po konzumácii nevhodného jedla, najčastejšie orechov, arašidov, vajec či mlieka. Pri neznášanlivosti sa môžu ukázať až po niekoľkých dňoch.

Samostatnou a pre verejnosť pomerne neznámou kategóriou je tzv. histamínová intolerancia, spôsobená nepomerom medzi prijatým a spracovaným histamínom. Táto telu vlastná látka na jednej strane plní dôležité funkcie, na strane druhej vedie jej nepomer k podobným prejavom, aké má potravinová intolerancia. Jedným z najčastejších je práve pravidelná migréna. Na zistenie, či za ňou nestojí histamínová intolerancia sú potrebné špeciálne vyšetrenia.

Migréna a bolesti hlavy – nepríjemný signalizátor nespokojnosti organizmu

Takmer každý človek niekedy zažil bolestivý atak migrény s citlivosťou na svetlo a zvuk, v extrémnych prípadoch až s prejavmi vracania. Pre ľudí, ktorí ich zažívajú pravidelne, migrény predstavujú problém, ktorý znižuje kvalitu ich života. O to prekvapujúcejšie môže byť zistenie, že stačí „vyhodiť“ len niekoľko potravín a ich kombinácií z jedálnička, a viacročný problém pominie.

Podľa viacerých vedeckých štúdií sú najčastejšie migrénu vyvolávajúce potraviny tieto:

  1. Obilniny a pšenica
  2. Kravské mlieko
  3. Kvasnice
  4. Kukurica
  5. Citrusové plody
  6. Vajcia
  7. Trstinový cukor
  8. Často prehliadanou skupinou sú polotovary a chemicky ošetrené potraviny, obsahujúce rôzne potravinárske farbivá, umelé príchute, konzervačné látky a ďalšie prísady, ktoré môžu taktiež stáť za bolesťami hlavy. Aj obľúbené umelé sladidlo aspartám je známym spúšťačom migrén.

Ďalšie príznaky, že vám jedlo spôsobuje zdravotné ťažkosti

Samozrejme, len pravidelné bolesti hlavy nestačia na to, aby sme mohli vyrieknuť ortiel potravinovej neznášanlivosti. K diagnostike intolerancie patrí aj zodpovedanie týchto otázok po požití podozrivých potravín. Ideálne je viesť si potravinový denník, do ktorého si zaznamenáte reakcie vášho organizmu:

  1. Mávate často nadúvanie po jedle, plynatosť či časté grganie, alebo iné tráviace ťažkosti?
  2. Mávate po jedle upchatý nos?
  3. Máte chronickú zápchu alebo naopak hnačky?
  4. Cítite nedostatok energie alebo ospalosť po jedle?

Liečba potravinovej intolerancie

Najúčinnejším spôsobom terapie je dlhodobo vylúčiť z jedálnička tie potraviny a ich kombinácie, ktoré vám škodia. Aj keď postupné skúšanie potravín od pacienta vyžaduje istú trpezlivosť a cieľavedomosť, pozitívny výsledok sa napokon dostaví. Napríklad podľa randomizovanej štúdie z roku 2010 došlo po takejto šesťtýždňovej diéte k štatisticky významnému zníženiu počtu migrén.

Pri nedostatku času a trpezlivosti je možné siahnuť aj po špeciálnom testovaní. Jeho nevýhodou je ale vyššia cena aj skutočnosť, že nezasahuje všetky potravinové skupiny a ich kombinácie. V každom prípade migrény nepodceňujte – ak za nimi totiž naozaj stojí potravinová neznášanlivosť, tá pri dlhodobom pôsobení vedie k postupnému rozkladu čriev a k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu.

<--Späť na Články
Atopický ekzém a leto
Veľké letné horúčavy, potenie, návšteva kúpalísk či striedanie pobytu na ostrom slnku a v klimatizovaných miestnostiach môžu mať veľmi nepríjemné následky na pokožku trpiacu atopickým ekzémom. Pacienti s týmto kožným ochorením by v lete mali viac ako inokedy dbať na opatrenia, ktoré pomôžu zabrániť alebo zmierniť zhoršenie jeho príznakov.
Viac informácií...
Zdravá pokožka aj po pobyte na slnku
V súčasnom období sa takmer dennodenne stretávame s pojmom zdravý životný štýl. Nárast civilizačných chorôb nás núti zamýšľať sa nad zdravím viac ako kedysi. Kladieme veľký dôraz na kúpu zdravých potravín plných vitamínov, radíme do svojho života pravidelný pohyb, odstraňujeme zlozvyky, ktoré ohrozujú naše zdravie, chodíme na preventívne prehliadky. Mnohí však pritom zabúdame na dôležitú súčasť zdravia. Na našu pokožku. V aktuálnom letnom období, kedy ju vystavujeme slnečnému žiareniu je starostlivosť o kožu viac ako potrebná.
Viac informácií...
Kedy začať cvičiť po užívaní antibiotík?
Antibiotiká sú látky, ktoré boli pôvodne získané ako prírodné produkty mikroorganizmov, ale teraz sú väčšinou pripravované chemickou syntézou alebo chemickou modifikáciou. Antibiotiká dokážu zničiť, prípadne spomaliť rast iných mikroorganizmov. Športovanie počas a po užívaní antibiotík má svoje jasné limity.
Viac informácií...