Čo (ne)vieme o histamínovej intolerancii

18.11.2015

Biogénne amíny ako histamín, tyramín či fenyletylamín sú chemické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých druhoch potravín a nápojov. Samotný histamín má dôležitú úlohu mediátora zápalov. Asi najznámejší je jeho podiel na alergickej reakcii. Okrem prijímania zo živočíšnej aj rastlinnej stravy ho produkuje i ľudský organizmus. Avšak zdá sa, že histamín produkovaný prirodzene v organizme nemá vplyv na vznik histamínovej intolerancie.

Problém s histamínovou intoleranciou je v tom, že dokáže spôsobiť naozaj rôznorodé ochorenia, ktoré by ste si nikdy nespojili s histamínom. Napríklad už len obyčajná nádcha môže mať pôvod v tejto intolerancii. Za stúpajúcou hladinou histamínu sa môžu skrývať aj gény. Inokedy zas stačí konzumovať niektoré druhy liekov, ktoré zvyšujú hladinu histamínu. Bez rizika nie sú ani vegetariáni, ktorí jedia veľa fermentovaných potravín, ako je tofu a tempeh. Tie môžu zvyšovať hladinu histamínu.

Čo vieme a čo nie o histamínovej intolerancii

Vieme, že táto intolerancia vzniká najmä pre nerovnováhu medzi tvorbou histamínu a jeho metabolizovaním pomocou špeciálnych enzýmov – v črevách ide o oxidázu diamínu (DAO) a v centrálnej nervovej sústave o histamín N-metyltransferázy (HNMT). Už menej istý je predpoklad, že za histamínovou neznášanlivosťou mnohých ľudí stojí prebytok baktérií a kvasiniek v črevnom trakte (keď sa tieto populácie stanú nevyvážené.) Vieme tiež, že vysoký príjem histamínu prostredníctvom stravy je hlavným spúšťačom symptómov a že ženy stredného veku sú najčastejšie zasiahnuté touto neznášanlivosťou.

Umiestnenie DAO v črevnej sliznici naznačuje, že pôvod tohto ochorenia môžeme hľadať v gastrointestinálnom trakte. Presný dôvod, prečo porucha spracovania histamínu vzniká, je ale stále predmetom skúmania vedcov. Ani diagnostika histamínovej intolerancie nie je úplne dotiahnutá. Na jednej strane ide o chorobu s naozaj širokou škálou príznakov. Tieto sa najčastejšie objavujú počas a po jedle. Medzi typické príznaky patria:

  • náhle začervenanie pokožky,
  • zažívacie ťažkosti,
  • svrbenie a začervenanie na tele,
  • pokles krvného tlaku,
  • závraty, búšenie srdca,
  • depresia a úzkosť,
  • chronická nádcha,
  • závraty,
  • astma,
  • menštruačné problémy,
  • opuchnuté pery.

 

Na druhej strane ale zatiaľ nie sú stanovené žiadne pevné diagnostické kritériá pre túto chorobu. Ani meranie oxidázy diamínu (DAO) alebo histamínu v krvi sa neukázalo ako vhodný spôsob pre stanovenie diagnózy. Naopak nádejnou súčasťou liečby sa zdá byť genetické testovanie, ktoré ukáže na existujúce polymorfizmy v DAO. Základom diagnostiky je tak naďalej kvalitná anamnéza. Odporúča sa ako prvé úplne vylúčiť alergiu na potraviny, ako aj reakciu na glutén alebo laktózu vrátane ďalších ochorení zažívacieho ústrojenstva. Ak podozrenia na túto intoleranciu pretrvávajú, odporúča sa nízkohistamínová diéta po dobu štyroch až šiestich týždňov. Zlepšenie symptómov počas nej je dostatočným dôvodom na podrobné fyzikálne a laboratórne vyšetrenia.

O liečbe histamínovej intolerancie sa dočítate na imunoglukan.com.

<--Späť na Články
Atopický ekzém a leto
Veľké letné horúčavy, potenie, návšteva kúpalísk či striedanie pobytu na ostrom slnku a v klimatizovaných miestnostiach môžu mať veľmi nepríjemné následky na pokožku trpiacu atopickým ekzémom. Pacienti s týmto kožným ochorením by v lete mali viac ako inokedy dbať na opatrenia, ktoré pomôžu zabrániť alebo zmierniť zhoršenie jeho príznakov.
Viac informácií...
Zdravá pokožka aj po pobyte na slnku
V súčasnom období sa takmer dennodenne stretávame s pojmom zdravý životný štýl. Nárast civilizačných chorôb nás núti zamýšľať sa nad zdravím viac ako kedysi. Kladieme veľký dôraz na kúpu zdravých potravín plných vitamínov, radíme do svojho života pravidelný pohyb, odstraňujeme zlozvyky, ktoré ohrozujú naše zdravie, chodíme na preventívne prehliadky. Mnohí však pritom zabúdame na dôležitú súčasť zdravia. Na našu pokožku. V aktuálnom letnom období, kedy ju vystavujeme slnečnému žiareniu je starostlivosť o kožu viac ako potrebná.
Viac informácií...
Kedy začať cvičiť po užívaní antibiotík?
Antibiotiká sú látky, ktoré boli pôvodne získané ako prírodné produkty mikroorganizmov, ale teraz sú väčšinou pripravované chemickou syntézou alebo chemickou modifikáciou. Antibiotiká dokážu zničiť, prípadne spomaliť rast iných mikroorganizmov. Športovanie počas a po užívaní antibiotík má svoje jasné limity.
Viac informácií...